Dzielenie się hasłem do Netfliksa to powszechna praktyka, na którą serwis przymykał do tej pory oko. Jako pierwszy pojawia się komunikat informujący o tym, że takie działanie jest niezgodne z regulaminem serwisu. Od niedawna komunikat o konieczności weryfikacji konta wyświetla się klientom Netfliksa z Włoch. Teraz przyszła pora na Polskę.

Na razie platforma nie blokuje możliwości udostępniania swojej subskrypcji innym użytkownikom, ale zaczyna ją utrudniać.

Punkt 4.2 regulaminu platformy zawiera zapis:

 
"Serwis Netflix oraz wszelkie treści, do których dostęp następuje przy jego użyciu, są przeznaczone wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego i nie mogą być udostępniane żadnym osobom, które nie mieszkają z użytkownikiem w gospodarstwie domowym. W okresie członkostwa firma Netflix udziela użytkownikowi ograniczonego, niewyłącznego i nieprzenoszalnego prawa dostępu do serwisu Netflix i Treści oferowanych w serwisie Netflix. Z wyjątkiem określonych powyżej praw użytkownik nie uzyskuje żadnych innych praw, tytułów własności ani udziałów. Użytkownik zobowiązuje się nie wykorzystywać serwisu w celu publicznego rozpowszechniania."

Kolejne punkty regulaminu mówią o możliwości zawieszenia lub likwidacji konta użytkownika, który posuwa się do nieuczciwych działań. Nie wspominają natomiast o żadnych konsekwencjach finansowych. Na razie jednak Netflix nie zdecydował się na tak radykalne kroki, jak zawieszenie czy likwidacja kont niezdyscyplinowanych i ogranicza się do straszenia komunikatami.

A ponieważ konkurencja w branży rośnie, Netflix nie posunie się raczej do radykalnych działań. Choć zyskałby na tym finansowo, ryzykuje wizerunkiem i przywiązaniem użytkowników.